Säv & San Marja Mattlar – arvostelut

Säv & San Marja Mattlar -nuottikirjan kansi

Julkaistessaan syksyllä 2010 Varhaisten parhaita -albuminsa Marja Mattlar toteutti myös toisen pitkäaikaisen projektinsa. Hän julkaisi nuottikirjan. Alusta asti oli selvää, että nämä kaksi kulkisivat käsi kädessä, sillä yhdessä ne muodostavat paitsi kattavan näkymän Mattlarin tuotantoon, toimivat ne myös eräänlaisena virstanpylväänä koko hänen urallaan.

Nuottikirja oli Mattlarilla tekeillä jo kauan. Vuosien saatossa useat ihmiset olivat kyselleet hänen kappaleidensa nuottien perään ja tähän päivään asti oli tarjolla ollut ainoastaan muistiinpanolappuja, joita lauluntekijä sitten postitteli niistä kiinnostuneille ihmisille. Nyt julkaistu nuottikirja on jokaisen Mattlarin musiikkia rakastavan ihmisen aarre. Se koostuu lauluntekijän tunnetuimmista ja kysytyimmistä kappaleista. Lintu, Kehtolaulu, Kuinka minä voisin lähteä nyt ja Taivaanrannan maalari ovat sellaisia lauluja, joiden nuottien perään olen itsekin jo vuosia haikaillut.

Nuotinnokset kirjaan on tehnyt Yari ja kappaleiden kohdalla on noudatettu mahdollisimman yksinkertaista melodia–sanat–soinnut -periaatetta. Tämä on Mattlarin musiikin kohdalla juuri oikea vaihtoehto, sillä hänen tuotantonsa keskeisimpiä ajatuksia ovat tietynlainen maanläheisyys, selkeys ja kaunis helppous. Hänen kappaleensa ovat taidonnäytteitä peruselementtien vahvasta yhdistämisestä. Nuotinnos, kaikissa tapauksissa, on aina jollakin tavalla nuotintajan tulkinta musiikista. Mitä monimutkaisempi nuotti, sitä vahvemmin se on yhden ihmisen tulkinta. Yari on pyrkinyt omalta kohdaltaan tarjoamaan ihmisille Mattlarin musiikin mahdollisimman aitona ja puhtaana, antamaan heille kappaleiden sydämen. Tästä olen soittajana kiitollinen.

Nuottikuvan pelkistäminen auttaa saaman musiikista helposti kiinni. Tällöin soittamisesta itsestään tulee vapaampaa ja suhde kappaleeseen muodostuu henkilökohtaisemmaksi. Yksinkertaistettu nuottikuva antaa varaa tulkinnalle ja koristelulle, mutta säilyttää kuitenkin kaiken olennaisen. Mattlarin nuottikirja on täynnä ihania lauluja, joihin toivoisin niidenkin, jotka eivät vielä niitä tunne, tutustuvan. Näistä lauluista voi löytää itselleen elinikäisiä ystäviä.

Nunnu Koskenniemi / Desibeli.net 4.2.2011